Pragniemy, aby dania serwowane w naszej restauracji były nie tylko ucztą, ale również doświadczaniem wartości, którym hołdujemy. Tworząc posiłki stawiamy przede wszystkim na autentyczność i prostotę smaku i formy. Kulinarna przygoda w Pałacu Pacółtowo jest jednym ze sposobów poznawania lokalnej tradycji i spuścizny kulturowej.
Slow Food to dla nas nie tylko świeże, lokalne składniki, ale również etyczne, uczciwe traktowanie pracowników, sprawiedliwe relacje z rolnikami oraz humanitarne traktowanie zwierząt. Slow Food to zdrowa, smaczna żywność bez konserwantów, ”chemii” i nawozów sztucznych - żywność, która buduje wspólnotę i ma potencjał do inspirowania zmian społecznych na szeroką skalę.
Większość używanych przez nas produktów i składników pochodzi z małych, ekologicznych gospodarstw. Owoce, warzywa, miody i inne produkty dostarczane są przez lokalnych wytwórców.
Wołowina znamienitych ras Charolaise i Limousine, pochodzi z naszej własnej ekologicznej hodowli - prowadzonej na łąkach, na których nie stosuje się nawozów sztucznych. Dzięki temu mięso jest wyjątkowo delikatne, zdrowe i bardzo smaczne.
Do przygotowywania posiłków wykorzystujemy miody wileńskie, sery owcze z Rancho Frontiera i krowie z Wizajn, konfitury z owoców z własnych sadów. Serwowane wina tworzone są przez butikowe winnice, z lokalnych odmian winogron, ręcznie zbieranych, niefiltrowane.